Dėl ligos išmokos užsikrėtus Covid-19

koronavirusas covid 192020-03-19 įsigaliojo Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimas - buvo įtvirtintas naujas 111 straipsnis, reglamentuojantis ligos išmokų skyrimą susirgus užkrečiamomis ligomis vykdant profesines funkcijas, kai Vyriausybė paskelbia ekstremaliąją situaciją arba karantiną.

Ligos išmoka asmeniui, kuris Vyriausybės paskelbtos ekstremaliosios situacijos ar karantino metu vykdydamas savo profesinės veiklos funkcijas, pagal kurias neišvengiamas (būtinas) kontaktas su pavojinga užkrečiamąja liga sergančiu asmeniu, susirgo liga, dėl kurios ir buvo paskelbta ekstremali situacija arba karantinas, lygi 77,58 procento uždarbio dydžio (111 str. 1 d.).

Pastebėtina, kad įvykdžius mokesčių reformą, 77,58 proc. tai maksimali išmoka, prilyginama 100 proc. iki mokesčių reformos gautam darbo užmokesčiui.

Tokio pat dydžio išmoka priklauso ir tiems pareigūnams, kurie nuo Vyriausybės paskelbimo apie ekstremalią situaciją arba karantiną dienos vykdydami tarnybines funkcijas susirgo Covid-19 virusu net ir iki šio įstatymo pakeitimo įsigaliojimo (111 str. 6 d.).

Taip pat atkreiptinas dėmesys, kad pareigūnai, sergantys sunkiomis lėtinėmis ligomis, įrašytomis į sveikatos apsaugos ministro patvirtintą sunkių lėtinių ligų sąrašą, ir kurie Vyriausybės paskelbtos ekstremaliosios situacijos ar karantino metu vykdydami savo profesinės veiklos funkcijas turi riziką susirgti užkrečiamąja liga ir dėl to tapti laikinai nedarbingas, turi teisę į 62,06 proc. uždarbio dydžio išmoką, jeigu jų darbas negali būti organizuojamas nuotoliniu būdu (111 str. 2 d.).

Sunkiomis lėtinėmis ligomis laikoma:

  1. Žmogaus imunodeficito viruso liga.
  2. Piktybiniai navikai (jei liga diagnozuota ar buvo paūmėjimas ir jei po taikyto gydymo pabaigosnepraėjo 2 metai).
  3. Cukrinis diabetas.
  4. Širdies ir kraujagyslių ligos su lėtiniu širdies nepakankamumu 2–4 laipsnio.
  5. Lėtinės kvėpavimo organų ligos su kvėpavimo nepakankamumu.
  6. Lėtinės inkstų ligos su inkstų nepakankamumu.
  7. Būklė po autologinės kaulų čiulpų ir organų transplantacijos.
  8. Ligos, kurios šiuo metu gydomos bendra ar selektyvia chemoterapijas ar radioterapija ir ligos, pokurių gydymo šiais metodais pabaigos nepraėjo 2 metai.
  9. Ligos, kurios šiuo metu gydomos imunosupresija atitinkančia metilprednizolono 10 mg/kg perdieną ir ligos, nuo kurių gydymo šiuo būdu pabaigos nepraėjo 6 mėnesiai.
  10. Įgimtas imunodeficitas.
  11. Kitos sunkios lėtinės ligos, kai taikomas imunosupresinis gydymas.

Papildoma garantija numatyta auginantiems vaikus. Atsiradus būtinybei prižiūrėti pagal ikimokyklinio, priešmokyklinio ar pradinio ugdymo programą ugdomą vaiką, taip pat pagal bendrojo arba specialiojo ugdymo programą besimokantį neįgalų asmenį iki 21 metų, ligos išmoka vaiko motinai (tėvui, įtėviams), seneliui (senelei), jeigu abiem tėvams (įtėviams) arba turimam vienam iš jų nėra galimybės pasinaudoti nuotoliniu darbu, mokama ligos išmoka, kurios ligos dydis yra lygus 65,94 proc. uždarbio dydžio.

 

Vilniaus miesto policijos darbuotojų profesinės sąjungos informacija

Komentuoti


Apsaugos kodas
Atnaujinti

MŪSŲ DRAUGAI


  • lp
  • lpsk
  • ltpf
  • mdps
  • pareigunai
  • pdps
  • slaptai
  • vmi
  • vrsps
Top