Plėštinė žaizda po grumtynių su įtariamuoju – ne padidėjusios rizikos situacija?

laimeta bylaPo sunkiu nusikaltimu įtariamo asmens sulaikymo operacijos Kriminalinės policijos pareigūnui, Vilniaus miesto policijos profesinės sąjungos nariui, ligoninėje prireikė siūti bene dešimties centimetrų plėštinę žaizdą. Pastarąjį įtariamasis sužalojo bandydamas pabėgti, kai pareigūnas jam sutrukdė užstojęs vienintelį išėjimą – duris.

Kaip ir reikia tikėtis, pareigūnas kurį laiką buvo nedarbingas. Vis tik jam atsisakyta išmokėti kompensaciją.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariatas savo išvadoje pareiškė, kad nukentėjusysis nenusipelno kompensacijos, nes trauma gauta įtariamajam užgriūnant ant jo netyčia. Kadangi tuo metu sulaikomas įtariamasis nugriuvo neturėdamas noro sužeisti pareigūno, situacija nelaikytina padidėjusio pavojaus ar padidėjusios rizikos, tad ir piniginės kompensacijos klausimas nesvarstytinas.

Logiška, kad traumą tarnybos metu patyręs pareigūnas apskundė tokią išvadą kaip nepagrįstą, prašydamas ją panaikinti. Teisme jam atstovavo Vilniaus miesto policijos darbuotojų profesinės sąjungos teisininkai.

„Toks biurokratiškas situacijos interpretavimas nustebino. Turime sunkiu nusikaltimu įtariamą nuo policijos besislapsčiusį asmenį; jį sulaikyti pasiunčiami keturi pareigūnai, kas savaime signalizuoja, kad tai – pakankamai sudėtinga užduotis; įtariamasis neklauso policijos nurodymų ir aktyviai priešinasi sulaikomas; galiausiai turime plėštinę žaizdą, gautą pareigūnui atliekant tiesiogines pareigas“, – vardija VMPDPS teisininkė Neringa Adomaitienė.

Ji pabrėžia, kad, nors pareigūnas tiesiogiai fiziškai įtariamojo nesulaikinėjo, užstodamas duris, jis aktyviai dalyvavo sulaikyme ir buvo sužalotas būtent dėl aktyvių besipriešinančio ir mėginančio ištrūkti įtariamojo veiksmų. „Šio fakto nepakeis atsakovo įrodinėjimas, kad pareigūnas sulaikyme dalyvavo pasyviai, tad ir sužalotas atsitiktinai“, – pabrėžia teisininkė.

Jau Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato išvadoje sutikta, kad pareigūno trauma susijusi su tarnybinių pareigų atlikimu. Antra, padidėjusios rizikos situacijoms priskirtinos tos, kuomet pats atliekamų pareigų pobūdis sąlygotas didesnės rizikos ir pavojaus žmogaus sveikatai ir gyvybei: pavyzdžiui, nusikaltusių asmenų sulaikymas, persekiojimas, įvairių konfliktinių situacijų malšinimas ir pan. Pareigūnai būtent tai ir darė.

„Mūsų vertinimu, tai aiškiai rodo, kad kompensaciją išmokėti atsisakyta nepagrįstai. Su mūsų argumentais sutiko ir teismas. Išvada panaikinta – byla laimėta. Visada džiugina, kai įdėtas darbas atneša apčiuopiamą rezultatą ir apgina mūsų bendruomenės narį ar narę“, – apibendrina VMPDPS atstovė.

 

Vilniaus miesto policijos darbuotojų profesinė sąjunga

 2023-05-23

Komentuoti


Apsaugos kodas
Atnaujinti

MŪSŲ DRAUGAI


  • lp
  • lpsk
  • ltpf
  • mdps
  • pareigunai
  • pdps
  • slaptai
  • vmi
  • vrsps
Top