VILNIAUS AVPK VIRŠININKO SPRENDIMAS ĮSTAIGAI KAINUOS PENKIAŽENKLĘ SUMĄ

VILNIAUS AVPK VIRŠININKO SPRENDIMAS ĮSTAIGAI KAINUOS PENKIAŽENKLĘ SUMĄAtleidimas iš darbo psichologinio streso skalėje užima antrą vietą kartu su tokiais streso faktoriais kaip skyrybos ir sunki liga. Aukščiau tik artimųjų netektis. Žmogus praranda ne tik stabilias pajamas, paprastai vienintelį pragyvenimo šaltinį, bet ir patiria ilgai trunkančius sudėtingus dvasinius išgyvenimus, neretai lydimus ir sveikatos sutrikimų. Taigi kaip atsitiko, kad ilgą tarnybos stažą turintis pareigūnas, darbe charakterizuojamas teigiamai, paskutinį kartą tarnybine nuobauda baustas prieš 15 metų, daug kartų skatintas, apdovanotas pirmojo laipsnio policijos pasižymėjimo ženklu „Už nepriekaištingą tarnybą“ buvo atleistas?

Būdamas pilietiškai aktyvus, jis užsiėmė vilniečių gerbūvio gerinimo veikla, organizuodavo saugios kaimynystės priemones, aplinkotvarkos talkas, kultūros ir sporto renginius, sporto aikštynų įrengimą ir puoselėjimą, kūrė gražią, saugią ir sveiką aplinką. Siekdamas efektyvesnės veiklos, tapo visuomeninio komiteto nariu, dalyvavusio rinkimuose į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą. Vyriausioji rinkimų komisija patvirtino jo kandidatūrą, tačiau po kelių mėnesių išbraukė iš kandidatų sąrašo dėl to, kad kandidatas statutinis pareigūnas.

Atlikus tarnybinį patikrinimą, Vilniaus AVPK viršininkas be jokių skrupulų pareigūną atleido iš darbo, nes jis pažeidė vieną iš pareigūnams taikomų ribojimų – būti politinių organizacijų ir politinių partijų nariu, dalyvauti jų veikloje. Šioje situacijoje pareigūnui pagelbėti nepanoro ir Policijos departamentas.

Pareigūnas, atstovaujamas Vilniaus miesto policijos darbuotojų profesinės sąjungos, pradėjo bylinėjimąsi su Vilniaus AVPK. Pirmosios instancijos teismas skundą atmetė. Nesutinkant su šiuo teismo sprendimu, Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (toliau – LVAT) buvo pateiktas apeliacinis skundas.

LVAT į gautą apeliacinį skundą sureagavo žaibiškai, nedelsiant paskyrė teismo posėdį, galiausiai iš Vilniaus AVPK pareikalavo pažymos apie vidutinį mėnesio ir dienos pareigūno darbo užmokestį, bylos nagrinėjimo dieną paskelbė galutinį sprendimą – pareigūnas atleistas nepagrįstai.

Nors teismas pripažino, kad buvo padarytas tarnybinis nusižengimas, tačiau akcentavo, kad paskirtoji nuobauda -atleidimas iš tarnybos - buvo neadekvati padarytai veikai, pažeidžianti teisingumo ir protingumo principus, pareigūno veika jokių pasekmių įstaigai nesukėlė, todėl nuobaudą sušvelnino.

Atsakovas Vilniaus AVPK įpareigotas grąžinti pareigūną į jo pareigas. Vilniaus AVPK taip pat įpareigotas sumokėti pareigūnui 11 256,66 Eur ir po 76,42 Eur už kiekvieną dieną nuo sprendimo priėmimo dienos iki grąžinimo į tarnybą dienos – šį kartą tiek įstaigai kainuos jos viršininko impulsyvumas, elementaraus žmogiškumo neturėjimas bei nesuprantamas principingumas.

Pareigūnas ruošiasi grįžimui į tarnybą.

 

Pareigūną teisminiuose bylinėjimuose nemokamai atstovavo Vilniaus miesto policijos darbuotojų profesinės sąjungos teisininkė Neringa Adomaitienė.

 

Vilniaus miesto policijos darbuotojų profesinės sąjungos informacija

Komentuoti


Apsaugos kodas
Atnaujinti

MŪSŲ DRAUGAI


  • lp
  • lpsk
  • ltpf
  • mdps
  • pareigunai
  • pdps
  • slaptai
  • vmi
  • vrsps
Top