Paramos rinkimas L.Pernavo įkurtam fondui – lyg varžybos: neprisidedantys komisariatai gėdijami

Paramos rinkimas L.Pernavo įkurtam fondui – lyg varžybos: neprisidedantys komisariatai gėdijamiPraėjusiais metais įkurtas Labdaros ir paramos fondas policijos darbuotojams, jam vadovauti ėmėsi generalinis komisaras Linas Pernavas, o jo steigėjai – policijos vadovai. Šis fondas siekia kilnių tikslų, tačiau 15min sulaukė ir skundo, kad pareigūnai neva netiesiogiai verčiami šį fondą paremti. O pareigūnų bendruomenėje pateikiamos ataskaitos apie paramą primena varžybas dėl to, kurio komisariato darbuotojai įneš daugiau pinigų.

Tokie fondai, skirti į bėdą pakliuvusiems pareigūnams paremti, jokia naujiena. Atvirkščiai, Vakaruose jie net labai populiarūs. Pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje pavyko rasti net 21 fondą, skirstantį įvairią paramą pareigūnams ir jų šeimos nariams.

Policijos departamento (PD) atsiųstuose atsakymuose minima, kad tokie tikslai yra ir Lietuvoje įkurto fondo: pagalba darbuotojams, atsidūrusiems itin kritiškose, sudėtingose situacijose, pavyzdžiui, sunkios ligos, gaisro atvejais.

Tiesa, Britanijoje informaciją apie tokius fondus rasti paprasta, pagrindiniai jų rėmėjai – visuomenė, o policija organizuoja renginius, kuriuose žmonės raginami prisidėti.

Lietuvoje įkurtas fondas, panašu, finansuojamas remiantis kiek kitokiu principu. Jis nėra aktyviai reklamuojamas, vienintelė vieša informacija apie jį – trumpas įrašas generalinio komisaro feisbuko paskyroje.

„Jokių rėmėjų fondas neturi, – paklausus, apie fondo finansavimo šaltinius, atsakė PD atstovai. – Nedidelė lėšų dalis iš šalies (ne iš policijos sistemos darbuotojų) buvo pervesta po vienos viešai žiniasklaidoje paskelbtos žinios apie sunkiai sergantį pareigūną, kai buvo nurodytas fondo sąskaitos numeris. Tie pinigai perduoti minėto pareigūno šeimai.“

Fondo steigėjai – absoliučiai visų policijos įstaigų ir PD vadovai, kiekvienas jų paskyrė po 100 eurų, tad bendras pirmasis įnašas buvo 1800 eurų.

Jokių rėmėjų fondas neturi

Kaip rašo PD, prie fondo prisidėti raginami patys policijos darbuotojai, pervesdami 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio, užpildydami policijos savitarnos portale specialią skiltį ir taip skirdami kelis eurus kiekvieną mėnesį ar pervesdami tiesiogiai tam tikrą sumą į fondo sąskaitą.

Iš viso fonde surinkta apie 17 000 eurų. Beje, šią savaitę vyko pirmas posėdis, per kurį skirta 5000 eurų parama 3 policininkų šeimoms, patekusioms į nelaimę.

Primena varžybas

15min sulaukė ir skundo, kurio autorius dėsto, kad pareigūnai neva verčiami paremti šį L.Pernavo įkurtą fondą.

„Darbo metu pareigūnai kone terorizuojami – susirinkimų, pasitarimų metu vadovams nurodoma priminti pavaldiems pareigūnams pervesti pinigus, savo atlyginimo dalį bei papildomas lėšas į Policijos paramos fondą.

Taip pat sakoma, kad nepervedę pinigų darbuotojai yra nelojalūs policijai. Lojalumas yra vienas iš pareigūnų metinio vertinimo kriterijų, todėl pareigūnai bijo prieštarauti, nes gali būti blogai įvertinti“, – rašoma 15min gautame skunde.

Policijos departamentas tokius kaltinimus kategoriškai neigia: fondo rėmimas – savanoriškas darbuotojų veiksmas, jokios prievartos būti negali.

„Nesame girdėję apie tokius atvejus ir netikime, kad darbuotojai galėtų būtų verčiami remti fondą, – rašoma PD atsiųstame atsakyme. – Tai niekaip negali būti susiję su metiniais vertinimais, nes vertinimų metu vertinamas metų pradžioje pareigūnui suformuotų užduočių įvykdymas.“

Anot policijos, kiekvieną mėnesį su darbuotojais dalijamasi informacija apie surinktas lėšas. Tiesa, šios informacijos pateiktis kelia įvairių minčių, nors, anot PD atstovų, tai nėra reitingavimas.

Pavyzdžiui, PD komunikacijos vadovas Ramūnas Matonis sausio pabaigoje, su pareigūnais dalydamasis informacija apie fondą, visiems pareigūnams reiškė nusivylimą, kad jį remia tik mažiau nei 10 proc. kolektyvo.

„Vilnius – gėda“, – pareiškia vienas diskusijos dalyvis, komentuodamas žinią, kad Vilniuje 1,14 proc. pareigūnų parėmė fondą.

Vėliau ataskaitą pateikia pats generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris, jis uždaroje pareigūnų grupėje feisbuke rašo, kad fondas turi 1663 žmones, o mokančių įmokas per mėnesį išaugo 431 žmogumi.

„Lyderiai – Lietuvos kelių policijos tarnyba (LKPT) – 51 proc. dirbančiųjų. Marijampolė ir Alytus, kiekviename apskrities vyriausiajame policijos komisariate (AVPK) moka daugiau nei 45 proc. dirbančiųjų. Mažiausiai Vilniaus AVPK (4 proc.), LKPB (5 proc.), Panevėžio AVPK (7 proc.)“, – rašo E.Šileris feisbuke.

Anot 15min turimo skundo, šie E.Šilerio ir R.Matonio pareigūnams pateikiami duomenys jiems išvis neturėtų būti prieinami.

„Pareigūnai raginami pervesti pinigus bei daryti atskaitymus iš darbo užmokesčio policijos duomenų bazėje – darbuotojų savitarnos portale, nors šie duomenys turėtų būti slapti, o pervedimai – savanoriški, ir vadovybė bei buhalterija jų neturėtų kontroliuoti bei matyti“, – rašoma skunde.

Kaip dėstoma skunde, kurio autorius redakcijai žinomas, tokios ataskaitos – spaudimas komisariatams, kurie perveda mažiau lėšų.

„Tai išryškina vadovai per pasitarimus, per pokalbius dėl metinių vertinimų. Komisariatų viršininkai, nenorėdami būti nelojalūs, daro spaudimą savo darbuotojams ir jiems nurodo paaukoti nors kiek piniginių lėšų į fondą. Kai kurie vadovai elgiasi kaip savo vadovaujamoje įmonėje nurodydami, kiek pinigų turi pervesti darbuotojas“, – teigia jis.

Tačiau pats PD tvirtina, kad dauguma policijos darbuotojų šią iniciatyvą palaiko ir pritaria, o jokios prievartos remti fondą nėra.

Atnaujinta Po šio teksto pasirodymo prie fondo veiklos E.Šileris pakvietė prisidėti neabejingus žmones. Pridedame rekvizitus tiems, kas norėtų padėti į nelaimę papuolusiems pareigūnams:

Labdaros ir paramos policijos darbuotojams fondas,

juridinio asmens kodas - 304828554,

adresas- V. Nagevičiaus g. 3, Vilnius.

SEB bankas, saskaitos Nr. LT39 7044 0600 0822 0728

 

https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/lietuva/paramos-rinkimas-l-pernavo-ikurtam-fondui-lyg-varzybos-neprisidedantys-komisariatai-gedinami-56-1125502?fbclid=IwAR0knHoPanmrJQEBOL_fGA76aH6ZGIFUal5ex3gl3aLplga9nX1mpQv-zXs

Komentuoti


Apsaugos kodas
Atnaujinti

MŪSŲ DRAUGAI


  • lp
  • lpsk
  • ltpf
  • mdps
  • pareigunai
  • pdps
  • slaptai
  • vmi
  • vrsps
Top